Over Hello20

Hoe verloopt het onderzoek?

Van 2023 tot en met 2026 werven we ouders om mee te doen met het onderzoek. We verzamelen informatie totdat het kind 20 jaar is. In die periode vragen we ouders meerdere keren om iets te doen voor het onderzoek. Meestal vragen we ouders om vragenlijsten in te vullen. Als kinderen ouder zijn, vragen we ook aan hen om vragenlijsten in te vullen. We komen ook een paar keer thuis langs om testen af te nemen. Of om een moment tussen ouder en kind te filmen, bijvoorbeeld als ze samen spelen. Jonge kinderen ontwikkelen zich heel snel. Daarom verzamelen we in die periode vaker informatie dan wanneer kinderen ouder zijn.

 

"Hello20 zal ons de komende 20 jaar hopelijk veel inzicht geven in de ontwikkelingen en behoeften van dove en slechthorende kinderen. Ik ben nu al reuze nieuwsgierig naar alle nuttige opbrengsten!"

Lynn Rood
Datamanager/onderzoeker Hello20

Hoe ziet het onderzoek eruit van 0 tot 2 jaar?

Het onderzoek loopt over een lange periode. En sommige momenten liggen nog ver in de toekomst. Daarom geven ouders eerst toestemming om mee te doen tot hun kind 2 jaar is. Daarna vragen we of ze willen blijven meedoen. 

Kinderen worden vaak al bij de zorgorganisaties (bijvoorbeeld vroegbehandeling, CI-team, logopedie) gevolgd in hun ontwikkeling. We zullen zoveel mogelijk gegevens opvragen die daar al verzameld worden. Maar niet alles wat we willen weten, wordt al verzameld. Hierom vragen we ouders ook vijf keer om vragenlijsten in te vullen in de periode totdat hun kind 2 jaar oud wordt. De vragenlijsten gaan over het kind en over het gezin en de omgeving van het kind.

We komen in deze periode ook één keer op huisbezoek om een moment tussen het kind en de ouder(s) te filmen. Dit huisbezoek doen we wanneer kinderen 9 maanden zijn en duurt ongeveer een half uur.

"Ik ben heel blij dat ik mag meewerken aan Hello20. Ik hoop dat de kennis die we opdoen bij het langdurig volgen van dove en slechthorende kinderen in de toekomst gaat bijdragen aan het bieden van de juiste zorg en de juiste begeleiding in het onderwijs voor deze kinderen."

Rosanne Abrahamse
onderzoeker Hello20
Hello20 is onderdeel van

Deelkracht

Verschillende organisaties op het gebied van auditieve en communicatieve beperkingen werken samen in het ontwikkelen en inzetten van kennis voor een toegankelijke samenleving. Samen vormen zij het programma Deelkracht.

Deelkracht is er voor mensen die doof of slechthorend zijn, mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS), met doofblindheid en met een communicatief meervoudige beperking (CMB). Hello20 valt onder het deelprogramma met de focus op het jonge dove en slechthorende kind.

Deelkracht is een door ZonMw erkende meerjarig deelsector plan.